jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kompot ze śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zaczyna się sezon śliwkowy, ja już mam wcześniejsze śliwki węgierki , więc postanowiłam już trochę przetworzyć do słoików na zimę.

Kompot ze śliwek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot ze śliwek

 

  • śliwki węgierki
  • cukier 2-3 łyżki na litrowy słoik
  • woda gotowana wystudzona
  • goździki po 2 szt. do słoika

Sposób przygotowania:

Kompot ze śliwek
Śliwki węgierki przekroić na połówki i wyjąć kości. Trzeba kroić bo mogą być niektóre robaczywe.

Następnie opłukać śliwki i pozostawić na sicie aby ociekły nieco z wody. 

Wkładać do słoików i wsypać cukier po 2-3 łyżki na litrowy słoik i po 2 goździki.

Wodę zagotować i wystudzić, zalać śliwki w słoikach, zakręcać słoiki i wstawić do pasteryzacji ma około 15 minut.
Kompot ze śliwek
Śliwki węgierki przepołowić i wyjąć kości
Kompot ze śliwek
następnie opłukać pod bieżącą wodą i wyłożyć na sito aby ociekły
Kompot ze śliwek
Śliwki wkładać do słoików i wsypać cukier
Kompot ze śliwek
Zalać letnią gotowaną wodą i zakręcić słoiki,pasteryzować