Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Morele w korzennym syropie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam korzenne smaki, postanowiłam zrobić morele w syropie z cynamonem i goździkami. Wyszło bardzo pysznie. Polecam spróbować.

Morele w korzennym syropie

Składniki:

Morele w korzennym syropie

Syrop:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Morele w korzennym syropie
1. Składniki syropu przekładamy do garnka i gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i studzimy. Przestudzony syrop przecedzamy przez gęste sitko.

2. Morele myjemy i osuszamy, następnie usuwamy pestki.

3. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładamy morele, następnie zalewamy syropem i zakręcamy.

4. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut od zagotowania na niewielkim ogniu.

5. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Najlepiej użyć małych owoców. Więcej zmieści się do słoiczków.