Sposób przygotowania:
Frużelina wiśniowa
Wiśnie po umyciu wydrylować z pestek. Następnie włożyć do garnka zasypać cukrem ,dodać 1/2 szklanki soku wiśniowego i gotować około 40 minut.
Zdjąć z ognia, wystudzić i lekko zmiksować (tak aby owoce były nie do końca zmiksowane).
Wstawić ponownie do gotowania, dodać sok z cytryny i zamieszać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pozostałym soku wiśniowym, następnie wlać do gotujących się wiśni energicznie mieszając.
Gotować aż powstanie coś w rodzaju kisielu.
Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i obróci do góry dnem lub pasteryzować.
Pasteryzujemy około 10 - 15 minut od zagotowania.
Wiśni nie trzeba miksować, ja lekko miksuję wiśnie gdyż lubię właśnie taką frużelinę, bo często ją wykorzystuję do tortów.
Zdjąć z ognia, wystudzić i lekko zmiksować (tak aby owoce były nie do końca zmiksowane).
Wstawić ponownie do gotowania, dodać sok z cytryny i zamieszać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pozostałym soku wiśniowym, następnie wlać do gotujących się wiśni energicznie mieszając.
Gotować aż powstanie coś w rodzaju kisielu.
Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i obróci do góry dnem lub pasteryzować.
Pasteryzujemy około 10 - 15 minut od zagotowania.
Wiśni nie trzeba miksować, ja lekko miksuję wiśnie gdyż lubię właśnie taką frużelinę, bo często ją wykorzystuję do tortów.
gusia1000