BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Frużelina wiśniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna frużelina do słoików z wiśni, którą używam do ciast, tortów czy deserów albo naleśniczków. Bardzo lubię frużelinę z wiśni.

Frużelina wiśniowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frużelina wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Frużelina wiśniowa
Wiśnie po umyciu wydrylować z pestek. Następnie włożyć do garnka zasypać cukrem ,dodać 1/2 szklanki soku wiśniowego i gotować około 40 minut.

Zdjąć z ognia, wystudzić i lekko zmiksować (tak aby owoce były nie do końca zmiksowane).

Wstawić ponownie do gotowania, dodać sok z cytryny i zamieszać.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w pozostałym soku wiśniowym, następnie wlać do gotujących się wiśni energicznie mieszając.

Gotować aż powstanie coś w rodzaju kisielu.

Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i obróci do góry dnem lub pasteryzować.

Pasteryzujemy około 10 - 15 minut od zagotowania.

Wiśni nie trzeba miksować, ja lekko miksuję wiśnie gdyż lubię właśnie taką frużelinę, bo często ją wykorzystuję do tortów.
Frużelina wiśniowa
Wiśnie po wydrylowaniu włozyć do garnka zasypać cukrem
Frużelina wiśniowa
Gotować około godziny, zdjąć przestudzić i lekko zmiksować
Frużelina wiśniowa
Ponownie wstawić do gotowania ,dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w soku wiśniowym