jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ketchup z papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomidory i cukinię już mam więc przygotowałam ketchup swój. Wolę mieć swoje zapasy bez konserwantów, a nie ze sklepu.

Ketchup z papryką i cukinią Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ketchup z papryką i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Ketchup z papryką i cukinią
Cukinię obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na grubszej tarce. Cebulę też obrać i opłukać i pokroić w kostkę lub rozdrobnić malakserem. Wymieszać razem i nasolić jedną łyżką, odstawić na noc lub na 6 godzin i nie wyciskać . Następnie zagotować bez przykrycia do miękkości, zmiksować.

Dodać przecier pomidorowy i rozgotowaną, zmiksowaną paprykę. Wymieszać i gotować około 5 minut.

Dodać cukier, ocet i resztę przypraw, zagotować i gorące wlewać do słoiczków.

Pasteryzować około 10 minut małe i wynieść do piwnicy. 
Ketchup z papryką i cukinią
cukinię obrać i opłukać i zetrzeć na grubszej tarce
Ketchup z papryką i cukinią
cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę lub rozdrobnić malakserem
Ketchup z papryką i cukinią
Wymieszać cebulę pokrojoną w kostkę i startą cukinię razem
Ketchup z papryką i cukinią
Następnie nasolić i odstawić do drugiego dnia lub na 6 godzin
Ketchup z papryką i cukinią
Zagotować gotować do miękkości, przyprawić i zmiksować.
Ketchup z papryką i cukinią
Dodać przecier pomidorowy lub rozgotowane pomidorowy, rozgotowaną i zmiksowaną paprykę, przyprawić
Ketchup z papryką i cukinią
Wlewać gorące do słoików i pasteryzować około 10 minut małe słoiczki
Ketchup z papryką i cukinią