Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1203]

Wigilijny kompot z suszu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnego kompotu z suszu. Wspaniale pachnie i smakuje. Polecam!!!

Wigilijny kompot z suszu

Składniki:

Wigilijny kompot z suszu

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny kompot z suszu
1. Suszone owoce (śliwki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przekładam do dużego garnka. Dodaję goździki.

2. Kompot gotuję na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelewam do szklanek. Można go lekko dosłodzić do smaku.