aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

koncentrat pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny koncetrat do zup i sosów.

koncentrat pomidorowy

Składniki:

koncentrat pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

koncentrat pomidorowy
Pomidory dokładnie myjemy. Następnie robimy nacięcia w kształcie krzyżyka, zalewamy wrzącą wodą i zdejmujemy skórkę. Nacięcia nam w tym pomogą. Usuwamy zielone części. Pomidory kroimy w kostkę. Można pomidory kroić w skórce a potem przez sitko przecedzić, ale ja lubię mieć pestki pomidorów, a przy przecedzaniu bym nam nie przeszły przez sitko. Gotujemy pomidory, aż do całkowitego rozpadu. Można także zmiksować blenderem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeśli są mało soczyste można dodać trochę wody. Wlewamy do słoików i gotujemy.