Sposób przygotowania:
Drożdżówka z jagodami
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy : cukier puder, cukier waniliowy, roztopione letnie masło, ciepłe mleko, roztrzepane jajka, przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Jagody myjemy i odsączamy z wody.
Kruszonka : wszystkie składniki wkładamy do miski i przygotowujemy kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy i przekładamy do blaszki, wyrównujemy i posypujemy jagodami i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i przykrywamy ściereczką.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy.
Składniki na lukier uciekamy i dekorujemy drożdżówkę.
Jagody myjemy i odsączamy z wody.
Kruszonka : wszystkie składniki wkładamy do miski i przygotowujemy kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy i przekładamy do blaszki, wyrównujemy i posypujemy jagodami i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i przykrywamy ściereczką.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy.
Składniki na lukier uciekamy i dekorujemy drożdżówkę.