kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Drożdżówka z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną drożdżówkę z jagodami. Drożdżówka jest puszysta i lekka, łatwa w przygotowaniu. Świetnie smakuje z kubkiem gorącego mleka lub kawy. Polecam.

Drożdżówka z jagodami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżówka z jagodami

Na ciasto :

Na kruszonkę :

Na lukier :

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z jagodami
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy : cukier puder, cukier waniliowy, roztopione letnie masło, ciepłe mleko, roztrzepane jajka, przesianą mąkę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Jagody myjemy i odsączamy z wody.

Kruszonka : wszystkie składniki wkładamy do miski i przygotowujemy kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto mieszamy i przekładamy do blaszki, wyrównujemy i posypujemy jagodami i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę i przykrywamy ściereczką.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy.

Składniki na lukier uciekamy i dekorujemy drożdżówkę.
Drożdżówka z jagodami
Drożdże wyjmujemy z opakowania i kruszymy do miski.
Drożdżówka z jagodami
Dodajemy oba cukry, płynne składniki i roztrzepane jajka.
Drożdżówka z jagodami
Następnie wsypujemy przesianą przez sitko mąkę.
Drożdżówka z jagodami
Wszystkie składniki przekładamy do miski i robimy kruszonkę.
Drożdżówka z jagodami
Do blaszki wkładamy ciasto i posypujemy jagodami.
Drożdżówka z jagodami
Następnie ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką.