Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Do rondelka dajemy mleko oraz masło i na małym ogniu podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści, następnie odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Wlewamy wymieszane ze sobą składniki na zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie dodajemy jajko i żółtko.
Gdy zaczyn ruszy delikatnie mieszamy i małym strumieniem wlewamy ostudzone mleko z masłem. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które wkładamy do wysypanej mąką miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem foliowym. Następnie odstawiamy do podwojenia objętości.
Budynie przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Borówki opłukujemy i ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, następnie przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dajemy na podsypany mąką blat i dzielimy na 16 w miarę równych części.
Z każdej formujemy kulkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy na okrągły placek. Na środku każdego placka za pomocą np. denka od szklanki robimy wgłębienie, w które dajemy porcję ostudzonego budyniu. Budyń posypujemy porcją borówek z cukrem. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do podrośnięcia.
Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem i dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki kruszonki dokładnie ze sobą łączymy).
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st. przez około 25 minut.
Ostudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Gdy zaczyn ruszy delikatnie mieszamy i małym strumieniem wlewamy ostudzone mleko z masłem. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które wkładamy do wysypanej mąką miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem foliowym. Następnie odstawiamy do podwojenia objętości.
Budynie przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Borówki opłukujemy i ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, następnie przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dajemy na podsypany mąką blat i dzielimy na 16 w miarę równych części.
Z każdej formujemy kulkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy na okrągły placek. Na środku każdego placka za pomocą np. denka od szklanki robimy wgłębienie, w które dajemy porcję ostudzonego budyniu. Budyń posypujemy porcją borówek z cukrem. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do podrośnięcia.
Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem i dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki kruszonki dokładnie ze sobą łączymy).
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st. przez około 25 minut.
Ostudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Czekoladka 2