misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżówki z budyniem i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak pyszne domowe drożdżówki. Jeśli jeszcze taka drożdżówka jest z kremowym budyniem waniliowym i aromatycznymi sezonowymi borówkami (jagodami) można dla niej stracić głowę. Całość dopełnia idealnie krucha kruszonka i śnieżnobiały lukier.

Drożdżówki z budyniem i borówkami Więcej zdjęć (17)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i borówkami

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki typ 550
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Zaczyn:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 ml letniego mleka
  • Nadzienie:
  • 400 g borówek czernic ( waga po przebraniu )
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (taki do zrobienia w kubku)
  • Do posmarowania drożdżówek:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • Lukier:
  • 30 ml mleka
  • cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i ciężko mi podać dokładną ilość

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i borówkami
Do rondelka dajemy mleko oraz masło i na małym ogniu podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści, następnie odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Wlewamy wymieszane ze sobą składniki na zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie dodajemy jajko i żółtko.

Gdy zaczyn ruszy delikatnie mieszamy i małym strumieniem wlewamy ostudzone mleko z masłem. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które wkładamy do wysypanej mąką miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem foliowym. Następnie odstawiamy do podwojenia objętości.

Budynie przygotowujemy wg opisu na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Borówki opłukujemy i ostrożnie osuszamy z nadmiaru wody, następnie przekładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto dajemy na podsypany mąką blat i dzielimy na 16 w miarę równych części.

Z każdej formujemy kulkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy na okrągły placek. Na środku każdego placka za pomocą np. denka od szklanki robimy wgłębienie, w które dajemy porcję ostudzonego budyniu. Budyń posypujemy porcją borówek z cukrem. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do podrośnięcia.

Wyrośnięte smarujemy rozmąconym żółtkiem i dodatkiem mleka. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki kruszonki dokładnie ze sobą łączymy).

Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st. przez około 25 minut.

Ostudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz sól
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Do miski z przesianą mąką, cukrem pudrem i solą wlewamy zaczyn
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Mleko oraz masło odstawiamy do ostudzenia
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Wszystkie składniki w misce mieszamy ze sobą
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Z kawałków ciasta formujemy kule
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Na środku każdego spłaszczonego placka układamy porcję budyniu
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Na budyń dajemy porcję borówek
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Brzegi ciasta smarujemy jajkiem
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Wierzch posypujemy kruszonką
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Drożdżówki pieczemy w temp. 180 st. przez około 25 minut.
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Pyszne drożdżówki idealne na drugie śniadanie
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Drożdżówki z budyniem i borówkami to świetny dodatek do kawy lub herbaty