Muffinki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast jagodzianki szybkie jagodowe babeczki, świetne do kawy i do mleka, letnie smaki, nieskomplikowane do przygotowania.

Muffinki z jagodami

Składniki:

Muffinki z jagodami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • aromat śmietankowy
  • 300g jagód

Sposób przygotowania:

Muffinki z jagodami
W osobnej misce wymieszać składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia) , a w osobnej składniki mokre (mleko, olej, jajko i aromat śmietankowy). Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i wszystko razem łączymy mieszając.

Do surowego ciasta dodać jagody i delikatnie wszystko przemieszać. Blaszkę do wypieku muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.

Do foremek nalewać surowe ciasto tak do 2/3 wysokości foremki. Na wierzch posypać jeszcze po kilka jagód. Piec muffinki w temperaturze 180 stopni przez około 30- 35 minut ( do tzw. suchego patyczka).