mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Konfitura śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śliwki w takiej postaci używam praktycznie do wszystkich deserów tj. budyniu, kisielu, manny, jako farszu do naleśników, ciastek...:)

Konfitura śliwkowa

Składniki:

Konfitura śliwkowa

 

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 - 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura śliwkowa
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i ogonki. Włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody i na małym ogniu owoce rozgotować . Dodać cukier (ilość cukru powinna być zależna od smaku śliwek, warto jednak zaczynać od jak najmniejszej jego ilości). Gotować pól godziny od czasu do czasu mieszając, po czym odstawić. Następnego dnia znów gotować pól godziny i czynność tę powtarzać jeszcze trzy-czterokrotnie.Dobrze ugotowane powidła są na tyle gęste, że zrobiony drewnianą łyżką ślad nie znika.Gorące powidła przekładać do wyparzonych i wypłukanych odrobiną spirytusu słoików, od razu zakręcać pokrywkami.

Tagi:

śliwki