kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pomysł na tą konfiturę zrodził się gdy chciałam wzbogacić smak truskawek o nowy akcent. Ponieważ uwielbiam kwiaty bzu, które kwitną właśnie w sezonie truskawkowym postawiała właśnie na nie. Konfitura jest nie zbyt słodka, nie mdła z to z aromatem bzu

Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu

 

  • (na 3 słoiki około 350g)
  • 1kg truskawek
  • około 15 baldachów bzu czarnego (same kwiatki bez łodyżek)
  • sok i skórka z cytryny
  • 500g cukru
  • 30g konfitur-fixu

Sposób przygotowania:

Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Baldachy bzu wykładamy na papier i pozwalamy małym lokatorom opuścić kwiatostany. Obcinamy lub obywamy kwiatki z łodyżek i dokładamy do truskawek. Dosypujemy cukier oraz konfitur -fix. Gotujemy chwile do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez owoce. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Baldachy bzu wykładamy na papier i pozwalamy małym lokatorom opuścić kwiatostany. Obcinamy lub obywamy kwiatki z łodyżek i dokładamy do truskawek.

Tagi:

beza bezy