Sposób przygotowania:
Murzynek z konfiturą truskawkową.
W rondelku rozpuściłam margarynę z cukrem,cukrem wanilinowym,dwiema łyżkami wody i kakao.Gotowałam masą na małym ogniu ok.3 minuty Odlałam pół szklanki masy na polewę.Resztę ostudziłam. Białka jaj oddzieliłam od żółtek. Żółtka wlałam do wystudzonej masy,wlałam dwie łyżki wody i mieszając stopniowo dodawałam przesianą mąkę. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.Wmieszałam pianę delikatnie do ciasta. Dużą tortownicę natłuściłam i oprószyłam bułką tartą.Wylałam na nią ciasto i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam 40 minut. Gdy ciasto wystygło przekroiłam je na dwa blaty (bardzo delikatnie,albo upiec dzień wcześniej). Dolny placek posmarowałam konfiturą truskawkową,przykryłam górnym plackiem i lekko dociskałam. Pozostawione pół szklanki masy kakaowej podgrzałam i posmarowałam wierzch ciasta.Odstawiłam do wystygnięcia i kroiłam na porcje.
2milutka
monikaT83