Sposób przygotowania:
Konfitura truskawkowa z kwiatkami bzu
Truskawki umyć, osuszyć na sicie i obrać z szypułek. Przełożyć do garnka, rozgnieść widelcem, zasypać cukrem żelującym, dodać kwiatki czarnego bzu, wymieszać i odłożyć na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty.
Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po około 2 godzinach słoiki odwrócić i pozostawić do ostudzenia.
Wynieść w chłodne miejsce.
Po tym czasie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty.
Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po około 2 godzinach słoiki odwrócić i pozostawić do ostudzenia.
Wynieść w chłodne miejsce.