Sposób przygotowania:
Konfitura truskawkowa z czarnym bzem
Z cytryny wycisnąć sok.
Truskawki dokładnie umyć. Osączyć i osuszyć. Odszypułkować i odważyć 1/2 kg. Połowę truskawek rozgnieść widelcem na miazgę i wymieszać je z pozostałymi oraz z cukrem żelującym i sokiem z cytryny. Masę przełożyć do garnka o grubym dnie.
Kwiaty czarnego bzu oskubać z gałązek, zawinąć w kawałek gazy i dokładnie zawiazać. Włożyć zawiniątko do masy truskawkowej.
Garnek postawić na małym ogniu i stale mieszając masę owocową doprowadzić do wrzenia. Od czasu zagotowania gotować konfiturę 5 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wyciągnąć zawiniątko z bzem. Przelewać konfiturę do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcać.
Truskawki dokładnie umyć. Osączyć i osuszyć. Odszypułkować i odważyć 1/2 kg. Połowę truskawek rozgnieść widelcem na miazgę i wymieszać je z pozostałymi oraz z cukrem żelującym i sokiem z cytryny. Masę przełożyć do garnka o grubym dnie.
Kwiaty czarnego bzu oskubać z gałązek, zawinąć w kawałek gazy i dokładnie zawiazać. Włożyć zawiniątko do masy truskawkowej.
Garnek postawić na małym ogniu i stale mieszając masę owocową doprowadzić do wrzenia. Od czasu zagotowania gotować konfiturę 5 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wyciągnąć zawiniątko z bzem. Przelewać konfiturę do wyparzonych i suchych słoików i od razu zakręcać.