Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Konfitura z czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Konfitura jest idealna jako dodatek do wszystkich grillowanych lub smażonych mięs. Lekko słodkawa cebula przełamana octem balsamicznym i wytrawnym winem, to jest to !

Konfitura z czerwonej cebuli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli

 

  • 500 g czerwonej cebuli
  • 4 łyżki brązowego cukru Muscovado
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • tymianek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, solimy i podsmażamy, aż będzie szklista i lekko się skarmelizuje. Wtedy dodajemy cukier, lekko przesmażamy, następnie dodajemy ocet i wino. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż do odparowania płynów. Na koniec pieprzymy, dodajemy tymianek, mieszamy i podajemy.
Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli do wszystkich mięs
Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli do wszystkich mięs