SUPERPRZEPIS

Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli Więcej zdjęć (2)

Do zrobienia tych śledzi natchnęła mnie konfitura z czerwonej cebuli serwowana w uroczej knajpce "Wlazł kotek" oraz cena porto z Biedronki:)

Składniki:

Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli

 

  • 6 dorodnych płatów śledziowych matiasów
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1 op. suszonej żurawiny - 100 g (Bakalland)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masło klarowane
  • szczypta chili (dowolnie)
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 1 filiżanka porto + 1 kieliszek
  • 1 saszetka herbaty roibos aromatyzowanej pomarańczą i cynamonem (można użyć tradycyjnie mleka lub wody)

Sposób przygotowania:

Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli
Śledzie w zależności od słoności opłukać w wodzie, zaparzyć herbatę, wystudzić. Ostatnią płukankę śledzi zrobić z herbaty. Zalać nią śledzie na 15-20 min. Żurawinę zalać filiżanką porto. Odstawić aż napęcznieje (ok. 20 min). Żurawina powinna wchłonąć porto tak, aby po przegryzieniu wyczuwało się lekki posmak. W tym czasie obrać i pokroić cebulę w paski, na patelni rozgrzać masło i dusić cebulę z dodatkiem cukru, pieprzu i chili na małym (bardzo małym) ogniu najpierw mieszając, a jak zmięknie pod przykryciem. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć, pokroić w odpowiednie kawałki i ułożyć na dnie głębszego półmiska. Jeśli cebula zacznie przywierać dodać do niej kieliszek porto i wymieszać. Dalej dusić pod przykryciem aż zacznie ładnie karmelizować. Cebula powinna się rozpaść i mieć konsystencję konfitury (trwa to ok. 30-40 min.) Pod koniec duszenia dodać żurawinę, zamieszać. Dusić cebulę z żurawiną ok. 10 min. Gotową żurawinę ostudzić i obłożyć nią śledzie. Przykryć folią spożywczą i trzymać w lodówce ok.2-3 dni. Naprawdę ten smak zwala z nóg.
Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli
Masełko się ścina w lodówce, więc przed podaniem trzeba wystawić śledzia wcześniej, żeby się rozpuściło, albo zamiast masła użyć oleju

Tagi:

śledź ryba