Sposób przygotowania:
Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli
Śledzie w zależności od słoności opłukać w wodzie, zaparzyć herbatę, wystudzić. Ostatnią płukankę śledzi zrobić z herbaty. Zalać nią śledzie na 15-20 min. Żurawinę zalać filiżanką porto. Odstawić aż napęcznieje (ok. 20 min). Żurawina powinna wchłonąć porto tak, aby po przegryzieniu wyczuwało się lekki posmak. W tym czasie obrać i pokroić cebulę w paski, na patelni rozgrzać masło i dusić cebulę z dodatkiem cukru, pieprzu i chili na małym (bardzo małym) ogniu najpierw mieszając, a jak zmięknie pod przykryciem. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć, pokroić w odpowiednie kawałki i ułożyć na dnie głębszego półmiska. Jeśli cebula zacznie przywierać dodać do niej kieliszek porto i wymieszać. Dalej dusić pod przykryciem aż zacznie ładnie karmelizować. Cebula powinna się rozpaść i mieć konsystencję konfitury (trwa to ok. 30-40 min.) Pod koniec duszenia dodać żurawinę, zamieszać. Dusić cebulę z żurawiną ok. 10 min. Gotową żurawinę ostudzić i obłożyć nią śledzie. Przykryć folią spożywczą i trzymać w lodówce ok.2-3 dni. Naprawdę ten smak zwala z nóg.