Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Golonka z konfiturą z czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Golonka z grilla podlewana jasnym piwem, podana z konfiturą z czerwonej cebuli i moreli oraz ziemniakami truflowymi .

Golonka z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

Golonka z konfiturą z czerwonej cebuli

 

 

  • Konfitura z czerwonej cebuli
  • 0,5 kg cebuli czerwonej
  • 100 g moreli suszonych
  • 350 ml czerwonego wina
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Golonka z konfiturą z czerwonej cebuli
Golonkę myjemy, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części. Gotujemy golonkę w całości razem z włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym i szczyptą soli. Gotujemy aż będzie miękka ( w zależności od wielkości może to trwać 1-2 godziny) Wyciągamy na talerz i czekamy aż przestygnie. Gdy mięso przestygło , odcinamy skórę i tłuszcz. Porcjujemy mięso na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą , obtaczamy w niej mięso i odstawiamy na około 2 godziny . Czerwone cebule obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju w wysokim rondelku. Gdy cebula się lekko zrumieni dodajemy wino, ocet balsamiczny, miód i cukier. Morele kroimy w paseczki i dodajemy do cebuli. Całość dusimy aż cebula i morele będą miękkie. Jeśli jest potrzeba dolewamy wina. Ziemniaki truflowe gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie , gotują się krócej niż zwykłe ziemniaki więc należy uważać aby się nie rozgotowały. Kawałki golonki grillujemy podlewając piwem. Podajemy z gorącymi dodatkami.