SUPERPRZEPIS

Konfitura z czerwonej cebuli

  • lenian
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Konfitura z czerwonej cebuli Więcej zdjęć (4)

Konfitura z czerwonej cebuli, słodka, trochę kwaśna , znakomity dodatek do mięs, ryb i wędlin, i serów.

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli

 

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 7 łyżek cukru brązowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 ml wody
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli
Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i trochę soli i dusić na małym ogniu około 15 minut.

Cebula musi zmięknąć, dodać do niej cukier, dusić do rozpuszczenia cukru.

Następnie dodać wodę i wino. Dalej dusić na małym ogniu aż płyn się zredukuje, mniej więcej godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Dodać ocet balsamiczny i podgotować jeszcze około 10 minut, by płyn się zredukował i powstał gęsty sos. Na koniec dodać sos sojowy i doprawić solą i pieprzem.

Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Stosować jako dodatek do mięs lub wędlin.  
Konfitura z czerwonej cebuli
składniki
Konfitura z czerwonej cebuli
dusić na małym ogniu
Konfitura z czerwonej cebuli