Sposób przygotowania:
Konfitura z czerwonej cebuli
Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i trochę soli i dusić na małym ogniu około 15 minut.
Cebula musi zmięknąć, dodać do niej cukier, dusić do rozpuszczenia cukru.
Następnie dodać wodę i wino. Dalej dusić na małym ogniu aż płyn się zredukuje, mniej więcej godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Dodać ocet balsamiczny i podgotować jeszcze około 10 minut, by płyn się zredukował i powstał gęsty sos. Na koniec dodać sos sojowy i doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Stosować jako dodatek do mięs lub wędlin.
Cebula musi zmięknąć, dodać do niej cukier, dusić do rozpuszczenia cukru.
Następnie dodać wodę i wino. Dalej dusić na małym ogniu aż płyn się zredukuje, mniej więcej godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Dodać ocet balsamiczny i podgotować jeszcze około 10 minut, by płyn się zredukował i powstał gęsty sos. Na koniec dodać sos sojowy i doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Stosować jako dodatek do mięs lub wędlin.