Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Postanowiłam urozmaicić niedzielny obiad podając mięso z czerwoną cebulą. Mój eksperyment okazał się wielkim sukcesem .

Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli

 

  • schab bez kości 400g,
  • mąka 1 łyżka,
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka,
  • bulion mięsny 400ml,
  • zioła prowansalskie ½ łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz
  • konfitura z czerwonej cebuli:
  • 3 czerwone cebule (ok. 250g),
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • tymianek 1/3 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli
Schab kroimy na cztery kotlety i rozbijamy lekko najlepiej przez folię. Następnie obtaczamy je w mące i podsmażąmy na rumiano z obu stron. Do kotletów wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Konfiturę z czerwonej cebuli przygotowujemy wg mojego przepisu na portalu gotujmy: https://gotujmy.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli-4,przepisy,186524.html Na talerz wykładamy bitki i układamy na nich porcję konfitury z cebuli. Życzę smacznego :)
Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli
Schab kroimy na cztery kotlety i rozbijamy lekko najlepiej przez folię. Następnie obtaczamy je w mące.
Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli
Do kotletów wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut.
Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Bitki z konfiturą z czerwonej cebuli
Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy.