tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Konfitura z jarzębiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na konfiturę z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny

Składniki:

Konfitura z jarzębiny

 

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 0,5 litra wody
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z jarzębiny
Dojrzałe owoce jarzębiny, mogą być zbierane po pierwszych przymrozkach ( są wtedy mniej cierpkie), umyć , opłukać, obgotować przez 5 minut. w dużej ilości wody i odcedzić. Obgotowane grona jarzębiny zalać gorącym syropem i pozostawić na kilka godzin. Następnie doprowadzić konfiturę do wrzenia i znów pozostawić na 3 godziny. Tak postępować , aż owoce w konfiturze nabiorą szklistego wyglądu. Gotową konfiturę nakładać do słoików i od razu uszczelniać.