BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Konfitura z truskawek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj polecam konfiturę z truskawek, która nadaje się do ciast, deserów, lodów, a nawet do smarowania biszkoptu.

Konfitura z truskawek

Składniki:

Konfitura z truskawek

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z truskawek
Truskawki przebrać, usunąć szypułki, umyć, osaczyć, duże pokroić.

Przełożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, następnie na średnim doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut.

Podczas gotowania nie mieszać tylko potrząsać garnkiem, ściągać powstającą pianę, która wytwarza sie podczas gotowania.

Po tym czasie konfiturę zdjąć z ognia, zakryć ścierką i zostawić do następnego dnia.

Na drugi dzień ponownie gotować na małym ogniu, aż owoce staną sie szkliste, a syrop nabierze ciemnego koloru.

Do takiej konfitury dodać sok z cytryny.

Gorącą konfitury przekładać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, od razu zakręcać.

Zakręcone słoiki stawiać na ścierce wieczkiem do dołu.

Zostawić do wystudzenia.

Przechować w ciemnym , chłodnym miejscu.