Sposób przygotowania:
Konfitura z truskawek
Truskawki przebrać, usunąć szypułki, umyć, osaczyć, duże pokroić.
Przełożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, następnie na średnim doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut.
Podczas gotowania nie mieszać tylko potrząsać garnkiem, ściągać powstającą pianę, która wytwarza sie podczas gotowania.
Po tym czasie konfiturę zdjąć z ognia, zakryć ścierką i zostawić do następnego dnia.
Na drugi dzień ponownie gotować na małym ogniu, aż owoce staną sie szkliste, a syrop nabierze ciemnego koloru.
Do takiej konfitury dodać sok z cytryny.
Gorącą konfitury przekładać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, od razu zakręcać.
Zakręcone słoiki stawiać na ścierce wieczkiem do dołu.
Zostawić do wystudzenia.
Przechować w ciemnym , chłodnym miejscu.
Przełożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, następnie na średnim doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut.
Podczas gotowania nie mieszać tylko potrząsać garnkiem, ściągać powstającą pianę, która wytwarza sie podczas gotowania.
Po tym czasie konfiturę zdjąć z ognia, zakryć ścierką i zostawić do następnego dnia.
Na drugi dzień ponownie gotować na małym ogniu, aż owoce staną sie szkliste, a syrop nabierze ciemnego koloru.
Do takiej konfitury dodać sok z cytryny.
Gorącą konfitury przekładać do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików, od razu zakręcać.
Zakręcone słoiki stawiać na ścierce wieczkiem do dołu.
Zostawić do wystudzenia.
Przechować w ciemnym , chłodnym miejscu.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)