SUPERPRZEPIS

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu

Nie wyobrażam sobie mroźnych dni bez takiego smaku wiosny i lata zamkniętego w małych słoiczkach, teraz jest właśnie taki czas by zaopatrzyć swoją spiżarkę w takie domowe pełne smaków i aromatów konfitury z truskawek.Polecam jest obłędna!

Składniki:

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu

 

  • 3 kg świeżych truskawek
  • 5 dużych łodyg rabarbaru
  • 2 pęczki kwiatów czarnego bzu
  • 2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 kg cukru zelującego 1:1
  • 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu

ETAP 1:

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu
Truskawki i rabarbar zasypujemy cukrem gotujemy

Truskawki odszypułkować opłukać na sicie, umyty rabarbar pokroić w kostkę. Wszytko włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrami i podgrzewać do momentu zagotowania,gotować mieszając około 5 minut

ETAP 2:

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu
W trakcie gotowania dodajemy kwiaty czarnego bzu sok z cytryny i pieprz

następnie dodajemy suchy, przebrany kwiat bez robaczków, nie myjemy!! aby nie strzepać pyłku, oraz wyciśnięty sok z cytryny, doprawiamy pieprzem cayenne gotujemy 3 minuty,

ETAP 3:

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu
gotową konfiturę rozlewamy do czystych słoiczków

po czym gorącą konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków , zakręcamy natychmiast i okręcamy w gruby koc, nie pasteryzujemy.Trzymamy w kocu najlepiej całą noc.Zimne wynosimy do spiżarki.Smacznego!