Sposób przygotowania:
Truskawkowa konfitura z nutą wanilii
Truskawki płuczemy, a następnie szypułkujemy. Przekładamy je do dużego garnka i blendujemy. Podgotowujemy na niewielkim ogniu dodając od razu sok z cytryny.
Po około 10 minutach dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 40 minut co pewien czas mieszając - uważamy aby konfitura się nie przypaliła.
Na koniec dodajemy ziarenka wanilii, dokładnie mieszamy.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 10 minut do góry dnem. Następnie odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Po około 10 minutach dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 40 minut co pewien czas mieszając - uważamy aby konfitura się nie przypaliła.
Na koniec dodajemy ziarenka wanilii, dokładnie mieszamy.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 10 minut do góry dnem. Następnie odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.