jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu to coś pysznego! Co roku choć kilka słoiczków przygotowuję na zimę. Są bardzo uniwersalne, bo można dodać je do lodów, deserów lub racuchów. To coś pomiędzy dżemem a konfiturą.

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu

 

Sposób przygotowania:

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu
Umyj i obierz truskawki. Bardzo duże przekrój na pół, by miały mniej więcej jednakowy rozmiar. Zasyp je cukrem i odstaw na godzinkę by puściły sok.

Przełóż truskawki razem z sokiem do rondelka, dodaj szczyptę kardamonu i na bardzo małym ogniu gotuj je by woda odparowałą i sok zmienił się w lekki syrop.

Przełóż truskawki wraz z syropem do słoiczków. Pasteryzuj 20 minut. 
Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamon
Umyj i obierz truskawki. Bardzo duże przekrój na pół, by miały mniej więcej jednakowy rozmiar. Zasyp je cukrem i odstaw na godzinkę by puściły sok.
Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamon
Przełóż truskawki razem z sokiem do rondelka, dodaj szczyptę kardamonu i na bardzo małym ogniu gotuj je by woda odparowałą i sok zmienił się w lekki syrop.