superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Ogórki małosolne z liśćmi czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy tylko zaczyna się sezon na nasze krajowe ogórki gruntowe ruszam z produkcją małosolniaków, które uwielbia cała moja rodzina.

Ogórki małosolne z liśćmi czarnej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki małosolne z liśćmi czarnej porzeczki

Zalewa

  • 1 litr gorącej , przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli

Ogórki

  • ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 liście czarnej porzeczki
  • kawałek chrzanu ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne z liśćmi czarnej porzeczki
Ogórki dokładnie myjemy. Na dnie glinianego naczynia lub słoja układamy pęczek koperku.

Układamy ogórki. Ząbki czosnku obieramy i wrzucamy do słoja.

Liście myjemy i wkładamy do ogórków. Zagotowujemy wodę i wsypujemy sól. Mieszamy aż sól się rozpuści i zalewamy od razu ogórki.

Zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia.
Ogórki małosolne z liśćmi czarnej porzeczki
Liście myjemy i wkładamy do ogórków. Zagotowujemy wodę i wsypujemy sól.