Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty bzu zbierać najlepiej ok południa jak są dobrze rozwinięte. Oczywiście kwiaty zbieramy z dala od dróg, ja zbierałam w lesie. Kwiaty powinny być dobrze rozwinięte ale nie przekwitnięte. Nie zbieramy kwiatów od razu po deszczu bo deszcz zmywa wszystkie pyłki.
Zebrane kwiaty rozłożyć na jasnym ręczniku lub ścierce i zostawić na ok 2-3 godziny aby wszelkie robactwo z nich wyszło. Następnie dokładnie przejrzeć kwiaty i usunąć wszelkie paprochy i ukryte robaczki. Kwiatów nie myjemy.
Za pomocą nożyczek odciąć drobne kwiatki, zielone łodygi wyrzucić.
Kwiatki przełożyć do garnka. Wcisnąć sok z cytryny lub limonki. Przygotować syrop.
Wodę zagotować z cukrem. Gotowym syropem zalać kwiaty. Docisnąć aby wszystkie kwiaty były zanurzone w syropie. Całość wystudzić i odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzić syrop, kwiaty dobrze odcisnąć. Syrop przecedzić przez gęste sito lub gazę. Następne syrop zagotować.
Przelać do butelek lub słoiczków. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia, potem można wynieść do spiżarki.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Zebrane kwiaty rozłożyć na jasnym ręczniku lub ścierce i zostawić na ok 2-3 godziny aby wszelkie robactwo z nich wyszło. Następnie dokładnie przejrzeć kwiaty i usunąć wszelkie paprochy i ukryte robaczki. Kwiatów nie myjemy.
Za pomocą nożyczek odciąć drobne kwiatki, zielone łodygi wyrzucić.
Kwiatki przełożyć do garnka. Wcisnąć sok z cytryny lub limonki. Przygotować syrop.
Wodę zagotować z cukrem. Gotowym syropem zalać kwiaty. Docisnąć aby wszystkie kwiaty były zanurzone w syropie. Całość wystudzić i odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzić syrop, kwiaty dobrze odcisnąć. Syrop przecedzić przez gęste sito lub gazę. Następne syrop zagotować.
Przelać do butelek lub słoiczków. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia, potem można wynieść do spiżarki.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.