tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Konfitura ze skórki pomarańczowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na konfiturę ze skórki pomarańczowej.

Konfitura ze skórki pomarańczowej

Składniki:

Konfitura ze skórki pomarańczowej

 

  • 1 kg skórki pomarańczowej
  • 1 kg cukru
  • 0,25 litra wody

Sposób przygotowania:

Konfitura ze skórki pomarańczowej
Pomarańcze dokładnie umyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę razem z przylegającą do niej białą warstwą i namoczyć ja w dużej ilości zimnej wody na całą dobę. w tym czasie przynajmniej 3 krotnie wodę zmienić. Następnie gotować skórkę w czystej wodzie do miękkości i odcedzić. Ugotować syrop z wody i ceku. Skórkę włożyć do syropu , zagotować i odstawić do następnego dnia. Po upływie tego czasu ponownie doprowadzić konfiturę do wrzenia, gorącą nakładać do słoików i szczelnie zamykać.