oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Konfitury z melona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dobre konfitury z melona...

Konfitury z melona

Składniki:

Konfitury z melona

 

  • 1 kg obranego melona
  • 1,2 kg cukru
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • woda wapienna

Sposób przygotowania:

Konfitury z melona
Melon obrać i przekroić na połowę, usuwając pestki, a miąższ pokroić na niewielkie kostki i tak przygotowany potrzymać przez 20 minut w wodzie wapiennej. Następnie dokładnie umyć w zimnej wodzie, przełożyć do naczynia z gorącą wodą, gotować przez 5-10 minut, po czym wyłożyć na sito i ostudzić. Przygotować z cukru i wody syrop, do gorącego włożyć kawałki melona i odstawić na 2 godziny. Po ich upływie melon przełożyć do oddzielnego naczynia, a syrop zagotować i do gorącego ponownie włożyć kawałki melona i odstawić. Po 2 godzinach znów postawić na ogniu i gotować, a pod koniec gotowania wsypać cukier waniliowy i dobrze pasteryzować.