Sposób przygotowania:
Pigwowiec lub pigwa w syropie
Owoce pigwowca przebrać, umyć, osączyć i pokroić w plasterki (najwygodniej zrobić to robotem z tarczą do szatkowania). Dobrze wcześniej każdy owoc przekroić w poprzek i od razu wysypać pesteczki (podobne do jabłkowych), których w tych małych owocach jest naprawdę dużo - w losowo wybranym owocku było ich aż 62 sztuki!
Pokrojone plasterki pigwowca będą ciemniały, jednak po pasteryzacji odzyskają jasną barwę.
Rozdrobnione owoce zasypać w dużej misce cukrem i dokładnie wymieszać rękami, aby każdy plasterek był obtoczony w cukrze. Miskę nakryć, aby nie wybiła muszek owocówek, i pozostawić na 2-3 godziny lub nawet na całą noc, jeśli owoce nie są soczyste. Co jakiś czas przemieszać.
Owoce przełożyć do słoików ciasno upychając i uzupełnić pozostałym w misce syropem. Nie dowieść wody!
Słoiki zakręcić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100-130℃ z termoobiegiem (można zacząć od zimnego piekarnika).
Pasteryzować minimum godzinę.
Tak przygotowany syrop jest idealnym dodatkiem do herbaty, kompotów czy domowych soków. Świetnie zastępuje cytrynę.
Pokrojone plasterki pigwowca będą ciemniały, jednak po pasteryzacji odzyskają jasną barwę.
Rozdrobnione owoce zasypać w dużej misce cukrem i dokładnie wymieszać rękami, aby każdy plasterek był obtoczony w cukrze. Miskę nakryć, aby nie wybiła muszek owocówek, i pozostawić na 2-3 godziny lub nawet na całą noc, jeśli owoce nie są soczyste. Co jakiś czas przemieszać.
Owoce przełożyć do słoików ciasno upychając i uzupełnić pozostałym w misce syropem. Nie dowieść wody!
Słoiki zakręcić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100-130℃ z termoobiegiem (można zacząć od zimnego piekarnika).
Pasteryzować minimum godzinę.
Tak przygotowany syrop jest idealnym dodatkiem do herbaty, kompotów czy domowych soków. Świetnie zastępuje cytrynę.