Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pigwa w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce pigwowca w zimie zastępują mi cytrynę. Drobno pokrojone zalane słodkim syropem z wody i cukru. Są wspaniałym dodatkiem np. do zimowej herbaty. Ja wyjadam je prosto ze słoiczka są pyszne.

Pigwa w syropie

Składniki:

Pigwa w syropie

 

  • 1 kg owoców z pigwowca
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Pigwa w syropie

Przygotowanie owoców:

Pigwa w syropie
Owoce pigwowca po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na cienkie plasterki

Owoce pigwowca myjemy. Przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę owocu kroimy w cienkie plasterki.

Sparzanie owoców:

Pigwa w syropie
Owoce pigwowca osączyć na sicie z zalewy

W garnku gotujemy ok. 1,5 l wody. Do gotującej się wody wkładamy pokrojone owoce pigwowca. Zagotowujemy i odcedzamy na sicie.
Z cukru i wody gotujemy syrop. Gorącym syropem zalewamy sparzone owoce pigwowca. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.

Następnego dnia przecedzamy na sicie owoce a syrop ponownie zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia i gorącym syropem zalewamy owoce pigwowca. Przykrywamy i odstawiamy ponownie w chłodne miejsce na noc.

Etap końcowy:

Pigwa w syropie
Owoce pigwowca zagotować razem ze syropem i gorące przełożyć do słoiczków

Następnego dnia ponownie odcedzamy owoce pigwowca na sicie. Zalewę zagotowujemy. Wkładamy osączone owoce pigwowca i wszystko razem zagotowujemy. Gorące owoce w syropie przekładamy do dobrze wyparzonych słoiczków i zakręcamy.

Pasteryzujemy ok. 10-15 min.