Sposób przygotowania:
Pigwa w syropiePrzygotowanie owoców:
Owoce pigwowca myjemy. Przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę owocu kroimy w cienkie plasterki.
Sparzanie owoców:
W garnku gotujemy ok. 1,5 l wody. Do gotującej się wody wkładamy pokrojone owoce pigwowca. Zagotowujemy i odcedzamy na sicie.
Z cukru i wody gotujemy syrop. Gorącym syropem zalewamy sparzone owoce pigwowca. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na noc.
Następnego dnia przecedzamy na sicie owoce a syrop ponownie zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia i gorącym syropem zalewamy owoce pigwowca. Przykrywamy i odstawiamy ponownie w chłodne miejsce na noc.
Etap końcowy:
Następnego dnia ponownie odcedzamy owoce pigwowca na sicie. Zalewę zagotowujemy. Wkładamy osączone owoce pigwowca i wszystko razem zagotowujemy. Gorące owoce w syropie przekładamy do dobrze wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Pasteryzujemy ok. 10-15 min.