ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak każdego roku robię przetwory z pigwy. Tym razem zrobiłam galaretkę z dodatkiem korzenia imbiru. Polecam. Galaretka świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast, jako dodatek do herbaty. Ma przepiękny miodowy kolor.

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Składniki:

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

ETAP 1:

Pigwę dokładnie umyć i poprzekrawać na cztery części. Nie obierać, nie wykrawać gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, żeby była przykryta. Dodać w kawałku korzeń imbiru. Gotować ok 40 min.

Odlać i przecedzić powstały wywar. Do wywaru dodać cukier. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godz.

Jeśli płyn wylany na talerzyk zastyga, to znaczy , że galaretka jest gotowa.

Do wyparzonych słoiczków przełożyć galaretkę, zakręcić wieczko i odwrócić do góry denkiem.

Tak pozostawić do wystudzenia. Smacznego.