WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 797]

Buraczki marynowane z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Popularne marynowane buraczki, u mnie z dodatkiem czosnku, imbiru i miodu. Ciekawy dodatek do obiadu.

Buraczki marynowane z imbirem

Składniki:

Buraczki marynowane z imbirem

 

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane z imbirem

Buraczki

Buraczki marynowane z imbirem
Buraczki najlepsze są lekko jeszcze twarde.

Buraczki najlepsze są parowane w łupinach. Staramy się ich nie rozgotować. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Dodatki

Buraczki marynowane z imbirem
Można też użyć cebuli czerwonej, będzie delikatniejsza.

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Papryka

Buraczki marynowane z imbirem
Paprykę kroimy w drobną kostkę do buraczków.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Gotowanie

Buraczki marynowane z imbirem
Buraczki można też zapasteryzować w słoikach.

Do garnka wlewamy ocet, wodę i olej. Wsypujemy cukier, sól i dodajemy imbir, czosnek i cebulę. Po kilku minutach dodajemy paprykę i gotujemy. Gdy lekko zmięknie, wkładamy buraki i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut i gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem do zawekowania.