WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 797]

Pikantny sos dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mocno pikantny, aromatyczny i pełen warzyw sos do dań serwowanych na zimno. Z dyni, z dodatkiem czosnku, cebuli i papryki.

Pikantny sos dyniowy

Składniki:

Pikantny sos dyniowy

 

  • 1,5 kg dyni
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5kg czerwonej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Pikantny sos dyniowy

Warzywa

Pikantny sos dyniowy
Dobrze jest wybrać dynię, która nie ma w sobie za dużo soku.

Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dość mocno solimy na misce, zostawiamy na kilka godzin. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Cebula

Pikantny sos dyniowy
Cebulkę kroimy w kawałki i podsmażamy z czosnkiem.

Cebule obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebule i rozdrobniony czosnek i przesmażamy.

Gotowanie

Pikantny sos dyniowy
Wszystkie warzywa gotujemy z przyprawami.

Do cebuli dodajemy odsączoną z soku dynię i paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Dodajemy też ocet, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając.

Sos

Pikantny sos dyniowy
Sos powinien być gęsty i mieć gładką konsystencję.

Sos lekko przestudzamy i blendujemy. Doprawiamy do smaku i jeszcze raz zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem do zawekowania .