Sposób przygotowania:
Koniec ze smażeniem sardynek na patelni
✅ Świeże sardynki należy wypatroszyć usuwająć wnętrzności, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
✅ PANIERKA Z PRZYPRAWAMI : do małego naczynia wsypać mąkę kukurydzianą ( quinoa lub owsianą ), słotką paprykę, pieprz, sól morską i wszystko razem dobrze wymieszać.
✅ Później sardynki włożyć do dużego woreczka plastikowego, następnie wsypać przygotowaną panierkę z przyprawami, szczelnie zamknąć woreczek i potrząsać sardynkami, aby równomiernie i dokłanie pokryły się panierką.
✅ Obtoczone w panierce sardynki rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skropić oliwą z oliwek. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 250°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po wyjęciu z piekarnika upieczone sardynki dodatkowo skropić oliwą z oliwek i podawać od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub sałatką.
✅ PANIERKA Z PRZYPRAWAMI : do małego naczynia wsypać mąkę kukurydzianą ( quinoa lub owsianą ), słotką paprykę, pieprz, sól morską i wszystko razem dobrze wymieszać.
✅ Później sardynki włożyć do dużego woreczka plastikowego, następnie wsypać przygotowaną panierkę z przyprawami, szczelnie zamknąć woreczek i potrząsać sardynkami, aby równomiernie i dokłanie pokryły się panierką.
✅ Obtoczone w panierce sardynki rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skropić oliwą z oliwek. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 250°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po wyjęciu z piekarnika upieczone sardynki dodatkowo skropić oliwą z oliwek i podawać od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub sałatką.


