Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 425]

Koniec ze smażeniem sardynek na patelni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe i niepozorne sardynki należą do jednych z najzdrowszych ryb, zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega - 3.

Koniec ze smażeniem sardynek na patelni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koniec ze smażeniem sardynek na patelni

 

  • 50 sardynek (około 1 kg.)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia blachy)
  • oliwa z oliwek (do polania)

 

Sposób przygotowania:

Koniec ze smażeniem sardynek na patelni
✅ Świeże sardynki należy wypatroszyć usuwająć wnętrzności, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

✅ PANIERKA Z PRZYPRAWAMI : do małego naczynia wsypać mąkę kukurydzianą ( quinoa lub owsianą ), słotką paprykę, pieprz, sól morską i wszystko razem dobrze wymieszać.

✅ Później sardynki włożyć do dużego woreczka plastikowego, następnie wsypać przygotowaną panierkę z przyprawami, szczelnie zamknąć woreczek i potrząsać sardynkami, aby równomiernie i dokłanie pokryły się panierką.

✅ Obtoczone w panierce sardynki rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skropić oliwą z oliwek. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 250°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po wyjęciu z piekarnika upieczone sardynki dodatkowo skropić oliwą z oliwek i podawać od razu, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub sałatką.
Koniec ze smażeniem sardynek na patelni
Teraz sardynki rozłożyć na blasze do pieczenia, obficie skropić oliwą z oliwek i piec w rozgranym piekarniku przez 20 minut w 250°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Koniec ze smażeniem sardynek na patelni
Później sardynki włożyć do woreczka plastikowego, wsypać panierkę, szczelnie zamknąć woreczek i potrząsać, aby równomiernie pokryły się panierką.
Koniec ze smażeniem sardynek na patelni
Świeże sardynki należy wypatroszyć usuwająć wnętrzności, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.