Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 407]

Pierś z kurczaka w stylu śródziemnomorskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziła ci się tradycyjna panierowana i smażona pierś z kurczaka, to wypróbuj ten prosty pomysł którego przygotowanie wymaga kilka chwil i zachwycisz nim całą rodzinę.

Pierś z kurczaka w stylu śródziemnomorskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś z kurczaka w stylu śródziemnomorskim

 

 

  • Sos kaparowy:
  • 2,5 łyżeczki szczypiorku (pokrojony / suszony)
  • 2 łyżeczki szalotki (pokrojona / suszona)
  • 2.5 łyżeczki natki pietruszki (pokrojona / suszona)
  • 2 łyżeczki kaparów (posiekać)
  • 1 łyżka owoców pieprzu (zielone / marynowane / posiekać)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • przyprawa: sól

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w stylu śródziemnomorskim
🔘 Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w poprzek w wąskie paski i doprawić solą, słotką papryką i czosnkiem. Później mięso przełożyć do garnka i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Następnie piec wyłączyć, wyjąć mięso z garnka i odłożyć w ciepłe miejsce. Natomiast w gorącym tłuszczu po smażeniu mięsa krótko uprazyć zielone, marynowane owoce pieprzu i kapary.



🔘 sos kaparowy : do odpowiednio dużego naczynia włożyć jogurt grecki, wlać oliwę z oliwek, wrzucić szczypiorek, cebulę, natkę pietruszki i doprawić solą. Później dodać przygotowane kapary, owoce pieprzu, wlać sok z cytryny i wszystko razem dobrze wymieszać.



🔘 Teraz usmażone, ciepłe mięso z kurczaka wymieszać z przygotowanym sosem kaperowym i gotowe.
Mediterraneo - smaczna pierś z kurczaka
Później mięso doprawić solą, słodką papryką i czosnkiem w proszku.
Mediterraneo - smaczna pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek w wąskie paski.