Konkurs - Kulinarny Wehikuł Czasu

  • 1

W dzisiejszym konkursie cofamy się w czasie. Jak daleko? To zależy od Was!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Konkurs - Kulinarny Wehikuł Czasu

To jak i co gotujemy zależy od naszej kulinarnej tradycji, od miejsca i ludzi wśród których uczyliśmy się gotować, naszych Mam, Babć... Dzisiejsza kulinarna sztuka, jej techniki i smaki, jest dorobkiem przeszłych pokoleń i częścią naszej wspólnej historii. Lubimy książki i filmy sięgające do dawnych lat, a zanurzając się w historię często zastanawiamy się, co i jak jadali ludzie dawniej...

Zadanie?

Stąd pomysł na dzisiejszy konkurs - cofamy się w czasie! Zadanie konkursowe jest trochę nietypowe – napiszcie na redakcyjną skrzynkę do jakiej epoki, ale ze względu na jej kuchnię i kulinarny charakter, chcielibyście się cofnąć w czasie.


   

Nie muszą to być lata odległe – dla młodszych już czasy PRL będę daleką historią, inni wybiorą XIX-wieczny Paryż, jeszcze inni cofną sie aż do czasów prehistorycznych, aby szarpać zębami surowe mięso mamuta :)

Wybór należy do Was – macie czas dzisiaj (24 stycznia 2013) do godziny 22:00 na napisanie kilku zdań. Nagrodzimy 3 najciekawsze naszym zdaniem odpowiedzi. Wyniki poznacie już jutro, 25 stycznia.

Wasze odpowiedzi przysyłajcie na skrzynkę redakcji - redakcja.ludzie.gotujmy.pl

Nagrody?

Książka „Białe Trufle” N.M. Kelby opowiada o jednym o jednym z najsłynniejszych kucharzy w historii Francji - Auguste Escoffier, francuski szef kuchni, który żył na przełomie XIX i XX wieku. W tamtych czasach o biegłości kucharza wiele mówiło to, na ile sposobów potrafi przygotować jajko. Sto sposobów było wynikiem doskonałym, Escoffier potrafił przygotować jajko na 600 sposobów!

Jednak to nie jest książka o jajkach, ale o miłości do jedzenia w ogóle, o pasji do gotowania, życia, a także o kobietach w życiu wielkiego szefa kuchni...

Więcej informacji o książce znajdziecie tutaj >>>

http://www.znak.com.pl/files/covers/card/b3/Kelby_Bialetrufle_500pcx_popr.jpg

Regulamin konkursu znajdziecie tutaj >>>