"Nienawidzę zdrowej żywności"
Nie należała do zwolenniczek wegetarianizmu, na widok młodego prosiaka śmiały jej się oczy a cała twarz promieniała szczęściem, jej sztandarowym daniem był pieczony kurczak – oczywiście suto posmarowany masłem. Zapytana jaki jest jej przepis na długowieczność, odpowiadała: czerwone mięso i gin.
„Miałam 32 lata kiedy zaczęłam gotować, do tej pory tylko jadłam”
Julia Child była pod wieloma względami postacią niezwykłą. Miała 188 cm wzrostu, była o głowę wyższa od Jacques’a Pepina, znanego szefa francuskiej restauracji, z którym tworzyła program kulinarny Julia & Jacques.
Z powodu wzrostu nie przyjęto jej do armii, w której pragnęła bronić ojczyzny po ataku na Pearl Harbour. Zajęła się więc pracą w zagranicznych służbach informacyjnych.
„We Fracji gotowanie jest poważną dziedziną sztuki i narodowym sportem.”
Stała się sławna po zakończeniu wojny, dzięki sztuce kulinarnej, którą zaczęła uprawiać w wieku 32 lat w Paryżu, rozpoczynając od nauki w słynnej szkole wirtuozów kuchni Le Cordon Bleu, pod kierunkiem mistrza Maxa Bugnarda. Jednocześnie wraz dwiema koleżankami zaczęła pisać książkę z przepisami kuchni francuskiej dla Amerykanów – w owych czasach kulinarnych analfabetów.
„Niegotujący uważają, że to idiotyzm poświęcać dwie godziny gotowania, żeby mieć dwie minuty przyjemności – ale skoro gotowanie jest ulotne, tym samym jest balet.”
Czytaj dalej...
Nie należała do zwolenniczek wegetarianizmu, na widok młodego prosiaka śmiały jej się oczy a cała twarz promieniała szczęściem, jej sztandarowym daniem był pieczony kurczak – oczywiście suto posmarowany masłem. Zapytana jaki jest jej przepis na długowieczność, odpowiadała: czerwone mięso i gin.
„Miałam 32 lata kiedy zaczęłam gotować, do tej pory tylko jadłam”
Julia Child była pod wieloma względami postacią niezwykłą. Miała 188 cm wzrostu, była o głowę wyższa od Jacques’a Pepina, znanego szefa francuskiej restauracji, z którym tworzyła program kulinarny Julia & Jacques.
Z powodu wzrostu nie przyjęto jej do armii, w której pragnęła bronić ojczyzny po ataku na Pearl Harbour. Zajęła się więc pracą w zagranicznych służbach informacyjnych.
„We Fracji gotowanie jest poważną dziedziną sztuki i narodowym sportem.”
Stała się sławna po zakończeniu wojny, dzięki sztuce kulinarnej, którą zaczęła uprawiać w wieku 32 lat w Paryżu, rozpoczynając od nauki w słynnej szkole wirtuozów kuchni Le Cordon Bleu, pod kierunkiem mistrza Maxa Bugnarda. Jednocześnie wraz dwiema koleżankami zaczęła pisać książkę z przepisami kuchni francuskiej dla Amerykanów – w owych czasach kulinarnych analfabetów.
„Niegotujący uważają, że to idiotyzm poświęcać dwie godziny gotowania, żeby mieć dwie minuty przyjemności – ale skoro gotowanie jest ulotne, tym samym jest balet.”
Czytaj dalej...
wedith1
Film opowiada historię Julii, która chce w ciągu roku przygotować wszystkie 524 potrawy według przepisów z książki kucharskiej Julii Child. Wszystkie swoje dokonania opisuje na blogu, który wkrótce staje się niezwykle popularny wśród internautów.