bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Kopa pszczyńska

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kopa to deser z dziada pradziada śląski. Gościł głównie na weselach i komuniach. Nazwa Kopa to wskazówka ze deser powinien dawać… kopa :)

Kopa pszczyńska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kopa pszczyńska

 

  • biszkopt (upieczony lub gotowy)
  • orzechy drobno posiekane 50 g
  • migdały drobno posiekane 50 g
  • rodzynki 100 g
  • brzoskwinie, ananas, kokos 100 g
  • 1/2 l kremówka 30% lub 36%
  • wódka lub krupnik lub spirytus 150ml

 

Sposób przygotowania:

Kopa pszczyńska
Ananasa i brzoskwinie pokroić w kosteczkę, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno, orzechy też posiekać. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Biszkopt można upiec wcześniej lub kupić gotowy. Biszkopt pokruszyć do miski, dodać bakalie, owoce, kokos, wymieszac. Wlać alkohol i dodać 2 łyżki ubitej smietanki. Wszystko razem wymieszac. Uformować kule z masy, reszte śmietanki przełożyć do szprycy i udekorować nasze kule. Jeśli deser miałyby jeść dzieci to do części masy nie dodawać alkoholu tylko sok z ananasa.
Kopa pszczyńska
Etap 1

Tagi:

biszkopt