caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kopytka 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjnie, ale smacznie

Kopytka 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka 3

 

Sposób przygotowania:

Kopytka 3
Ziemniaki rozdrobnić na puree i dodać do nich jajko. Wymieszać dokładnie i stopniowo dosypując mąkę wyrabiać jednolite ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto przestało kleić się do rąk. Z porcji ciasta formować spłaszczone wałki i kroić je skośnie na kluski. W szerokim garnku zagotować posolona wodę. Partiami gotować w niej kluski przez około 3-5 minut od wypłynięcia (zależy od wielkości). Podawać polane masłem i posypane cukrem lub z dowolnymi dodatkami.
Kopytka 3
Ziemniaki rozdrobnić na puree i dodać do nich jajko. Wymieszać dokładnie.
Kopytka 3
Stopniowo dosypując mąkę wyrabiać jednolite ciasto. Mąki dodać tyle
Kopytka 3
żeby ciasto przestało kleić się do rąk.
Kopytka 3
Z porcji ciasta formować spłaszczone wałki i kroić je skośnie na kluski.

Tagi:

kopytka kluski