Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Kopytka bardzo pulchne i smaczne z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopytka są bardzo fajnym dodatkiem do potraw mięsnych, sosów - zarówno gotowane jak i odsmażane smakują świetnie.

Kopytka bardzo pulchne i smaczne z koperkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kopytka bardzo pulchne i smaczne z koperkiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka bardzo pulchne i smaczne z koperkiem
1. Kopytka najlepiej jest zrobić z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, dobrze już przestudzonych (np. tych, które nam zostały z obiadu) 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek., mieszamy. 3. Następnie dodajemy mąkę pszenną - jej ilość uzależniona jest od ilości ziemniaków- proponuję dodawać 1/4 ilości ziemniaków. Dodać tez łyżkę mąki ziemniaczanej i opcjonalnie jajko (będą żółciejsze) 5. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie podsypując odrobiną mąki. 6. Ciasto formujemy w węże i kroimy standardowo w ukośne paski lub wedle inwencji twórczej - np. z dziurką na sos pośrodku :) 7. Gotujemy w wodzie osolonej z łyżką oleju ok 2-3 minut od wypłynięcia. Podajemy gorące z sosami lub skwarkami, ewentualnie odsmażane z surówką, Smacznego
Kopytka bardzo pulchne i smaczne z koperkiem
dziurkę pośrodku kopytka można robić palcem - sos nie będzie z nich spływał tak łatwo :)

Tagi:

kopytka kluski