Sposób przygotowania:
Kopytka bardzo pulchne i smaczne z koperkiem
1. Kopytka najlepiej jest zrobić z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, dobrze już przestudzonych (np. tych, które nam zostały z obiadu) 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek., mieszamy. 3. Następnie dodajemy mąkę pszenną - jej ilość uzależniona jest od ilości ziemniaków- proponuję dodawać 1/4 ilości ziemniaków. Dodać tez łyżkę mąki ziemniaczanej i opcjonalnie jajko (będą żółciejsze) 5. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie podsypując odrobiną mąki. 6. Ciasto formujemy w węże i kroimy standardowo w ukośne paski lub wedle inwencji twórczej - np. z dziurką na sos pośrodku :) 7. Gotujemy w wodzie osolonej z łyżką oleju ok 2-3 minut od wypłynięcia. Podajemy gorące z sosami lub skwarkami, ewentualnie odsmażane z surówką, Smacznego