Sposób przygotowania:
Kopytka tradycyjne
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i poczekać aż ostygną ( ja miałam ugotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia). Następnie ziemniaki te trzemy na tarce na grubych oczkach. Wbijamy jajko, dodajemy soli i trochę mąki. Kleimy z tego jednolitą masę dodając co chwilę mąki,a jeżeli ciasto będzie za lepkie można użyć jej więcej. Potem formujemy z ciasta wałeczki i kroimy je na kopytka takiej wielkości jakiej chcemy. Do osolonego wrzątku wrzucamy nasze kluseczki i gotujemy na małym ogniu do momentu wypłynięcia klusek, można je co jakiś czas zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy będą pływały na powierzchni wyciągamy i możemy kosztować. Aby nie były one zbyt lekkie można przepłukać je pod zimną wodą. Smacznego!