Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Koreczki owocówki - deserówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

pyszna słodka przekąska albo deser, skuszą się na nią nie tylko dzieci!

Koreczki owocówki - deserówki

Składniki:

Koreczki owocówki - deserówki

 

 

  • szpadki
  • 1 duże jabłko
  • arkusz folii aluminiowej

Sposób przygotowania:

Koreczki owocówki - deserówki
Owoce myjemy, osączamy dokładnie. Banany i gruszkę obieramy ze skórki. Banana kroimy w m/w 1 cm plastry, z gruszki wycinamy kulki specjalną łyżeczką, owoce skrapiamy sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Z truskawek odrywamy szypułki i przekrawamy owoce na pół.
Twarożek rozcieramy na gładką masę, ew. dodajemy niewielką ilość jogurtu. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je w posiekanych drobno orzechach.
Na szpadki nadziewamy: winogrono, kulkę serową i połówkę truskawki albo krążek banana, kulkę serową i truskawkę, albo same owoce ...kolejność nadziewania i kombinacja dowolna.
Za podstawę posłuży nam duże jabłko, jeżeli nie stoi stabilnie to przycinamy je z jednej strony a potem obwijamy całe folią aluminiową.
Gotowe koreczki wbijamy dookoła w jabłko i całość ustawiamy na talerzyku lub tacy. Podajemy z sosem karmelowym do maczania. Można nalać sos do niewielkich, indywidualnych miseczek albo podać go w sosjerce.