Korma z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny kurczak korma dla wielbicieli hinduskiej kuchni

Korma z kurczaka

Składniki:

Korma z kurczaka

 

  • 1/2 kg. piersi z kurczaka
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • grubo posiekany 2,5 cm. kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 3 zielone strąki kardamonu
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • duży jogurt naturalny
  • prażone płatki migdałów, około pół paczki

 

Sposób przygotowania:

Korma z kurczaka
Kurczaka myjemy, kroimy w 2,5 centymetrową kostkę. Do malaksera lub blendera wrzucamy 2 rozgniecione ząbki czosnku, grubo siekany 2,5 cm. korzeń imbiru, 2 łyżki wody. Całość miksujemy na gładką masę. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na rumiano kawałki kurczaka(około 10 min.). Po tym czasie wyjmujemy go na talerz. Do tego samego rondla wrzucamy 3 zielone strąki kardamonu i smażymy je 3 min. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, podrumieniamy ją 5 min. mieszając od czasu do czasu. Wkładamy imbirowo-czosnkową masę, 2 łyżeczki zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki soli, smażymy 5 min. Wlewamy jogurt po jednej łyżce , cały czas mieszając, na wolnym ogniu mając przed oczami widmo zważenia się go. Udało się? Wkładamy z powrotem kurczaka i gotujemy całość jeszcze 5 minut. Posypujemy prażonymi migdałami i podajemy z ryżem. Smacznego!