aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

korzenna babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna babka korzenna.....

korzenna babka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

korzenna babka

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki przyprawy korzennej,
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

korzenna babka
Ucieramy miękkie masło wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.
korzenna babka
ciasto ucieramy mikserem
korzenna babka
dodajemy mąkę i ucieramy dalej
korzenna babka
ciasto przekładamy do keksówki

Tagi:

przyprawy