Sposób przygotowania:
Korzenne ciasteczka jak kwiatki
Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki. Mieszankę bakaliową przesiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczania, solą i przyprawami w proszku; dodać do masła, wbić jajka i szybko wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. godziny w lodówce. Następnie rozwałkować dość cienko, podsypując blat mąką. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kwiatka albo zwykłą szklanką - potrzebna nam parzysta ilość. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.8 min. w temp.180st.C do zrumienienia - po wyjęciu ostudzić. Do garnuszka wlać 2 łyżki wody, sok z cytryny i podgrzewając dosypywać cukier puder, przynajmniej szklankę; zagotować mieszając. Połowę ciasteczek posmarować gorącym lukrem i posypać obficie bakaliami, poczekać aż lukier zastygnie. Drugą połowę ciastek smarować powidłami i na wierzch położyć ciasteczka owocami, leciutko docisnąć żeby się skleiły.
msewka
Sarenka
mamqa
Pyza
zamiast korzennych przypraw dodać czubatą łyżeczkę skórki otartej z cytryny, ciasteczka też będą pyszne i pachnące!
Natala1210
Kadega
kinga
Doro
Pyza
Czarna1993
fabkajafab
A.B.
marietta