Sposób przygotowania:
Kostka alpejska
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Obie czekolady dzielimy na kawałki. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej oddzielnie. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzone czekolady i kawę rozpuszczalną. Do masy dodajemy pokruszone beziki. Ciasto nasączamy mieszanką wody i likieru. Masę nakładamy na wystudzone ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Bitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy kakao. Chłodzimy dwie godziny.
Obie czekolady dzielimy na kawałki. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej oddzielnie. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzone czekolady i kawę rozpuszczalną. Do masy dodajemy pokruszone beziki. Ciasto nasączamy mieszanką wody i likieru. Masę nakładamy na wystudzone ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Bitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy kakao. Chłodzimy dwie godziny.