Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Kostka alpejska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i bardzo popularne ciasto czekoladowe z niezwykle prostym kremem czekoladowym. Dodatek bitej śmietany nadaje ciastu wyjątkowego smaku.

Kostka alpejska

Składniki:

Kostka alpejska

na ciasto

  • 100 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 15 g kakao
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy

na krem

  • 300 g masła
  • 100 g czekolady karmelowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g gotowych bezików
  • 10 g kawy rozpuszczalnej

nasączenie

  • 50 ml ciepłej wody
  • 20 ml likieru kawowego

dekoracja

Sposób przygotowania:

Kostka alpejska
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Do masy dodajemy przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Obie czekolady dzielimy na kawałki. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej oddzielnie. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzone czekolady i kawę rozpuszczalną. Do masy dodajemy pokruszone beziki. Ciasto nasączamy mieszanką wody i likieru. Masę nakładamy na wystudzone ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Bitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy kakao. Chłodzimy dwie godziny.