renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 441]

Kostka alpejska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kostka alpejska to ciasto z masa kajmakową i bezami, słodkie, nawet bardzo, ale trudno mu się oprzeć!

Kostka alpejska

Składniki:

Kostka alpejska

 

 

  • Krem kajmakowy z ajerkoniakiem:
  • 350 g masła
  • 400 g masy krówkowej z puszki
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 300 g bez

 

 

  • Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce, do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kostka alpejska

Etap 1

Kostka alpejska
Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut.

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie ubijając dodawać po 1 żółtku. na koniec delikatnie wymieszać masę jajeczna z suchymi składnikami. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut.

Etap 2

Kostka alpejska
Na końcu wymieszać z ajerkoniakiem i bezami.

Masło należy utrzeć tak żeby było puszyste, dodawać potem porcjami masę krówkową ciągle ucierając na przemian z kawą. Na końcu wymieszać z ajerkoniakiem i bezami.

Etap 3

Kostka alpejska
Na ochłodzony biszkopt ułożyć krem kajmakowy i schłodzić przez ok. 4 godziny.

Na ochłodzony biszkopt ułożyć krem kajmakowy i schłodzić przez ok. 4 godziny.

Etap 4

Kostka alpejska
Po tym czasie ubić śmietanę 36% na sztywno z cukrem pudrem.

Po tym czasie ubić śmietanę 36% na sztywno z cukrem pudrem i położyć na masie kajmakowej.

Etap 5

Kostka alpejska
Przed podaniem posypać tartą czekoladą, cukrem pudrem.

Przed podaniem posypać tartą czekoladą, cukrem pudrem.