Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1772]

Ciasto kostka bounty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kostka bounty to świetne czekoladowe ciasto przełożone masa kokosową. Ciasto polecam nie tylko od święta, jest pyszne i zaskakuje zawsze moich gości :)

Ciasto kostka bounty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto kostka bounty

ciasto murzynek:

  • 250 g margaryny
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 125 ml wody
  • 6 jajek
  • 2 czubate szklanki maki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa kokosowa

  • 210 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 330 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 260 g wiórek kokosowych

polewa:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ciasto kostka bounty

ETAP 1:

Ciasto kostka bounty
do garnka przekłądamy skłądniki na czekoladowego muszynka - te do rozpuszczenia

Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy cukier, wodę oraz kakao - rozpuszczamy całość (nie zagotowujemy), odlewamy 125 ml na polewę, pozostałość studzimy.

ETAP 2:

Ciasto kostka bounty
Do zimnej masy wbijamy żółtka, miksujemy.

Do zimnej masy wbijamy żółtka, miksujemy.

ETAP 3:

Ciasto kostka bounty
Następnie dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - miksujemy.

Następnie dodając porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - miksujemy.

ETAP 4:

Ciasto kostka bounty
Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

ETAP 5:

Ciasto kostka bounty

Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blaszkę.

Murzynka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 -35 minut do suchego patyczka.

ETAP 6:

Ciasto kostka bounty
Ciasto studzimy, przekrawamy na pół.

Ciasto studzimy, przekrawamy na pół.

ETAP 7:

Ciasto kostka bounty
W garnku przygotowujemy masę kokosową

Masa: Do garnka przekłada masło, roztapiamy, dodajemy cukier oraz śmietanę i całość podgrzewamy przez około 3-4 minuty mieszając do całkowitego połączenia składników, wsypujemy wiórki i mieszamy przez 10 sekund.

ETAP 8:

Ciasto kostka bounty
masą przekłądamy murzynka

Jedną część ciasta wkładamy do blaszki, wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugim blatem.

ETAP 9:

Ciasto kostka bounty
Gotowe ciasto

Polewa: odlaną czekoladową część przelewamy do miseczki, wkruszamy czekoladę i roztapiamy całość w kąpieli wodnej.

Gotową polewa dekorujemy ciasto.

Ciasto wstawiamy do lodówki na około 3 -4 godziny.

Tagi:

masa kokos ciasto