Sposób przygotowania:
Koszyczek wielkanocny
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i łączymy go z mąką. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4mm. Małą szklaneczką wykrawamy kółeczko. Pozostałe ciasto kroimy na długie pasy (cieńsze i grubsze).
Miskę żaroodporną odwracamy do góry dnem. Na wierzchu kładziemy wykrojone kółeczko. Następnie równomiernie nakładamy podłużne pasy. W miejscu gdzie mamy kółko lekko dociskamy. Następnie pasy ciasta owijamy wokół miski (raz cieńsze, raz grubsze).
Każde połączenie ciasta smarujemy białkiem, aby się zespoiło. Odstające części ciasta odcinamy. Miskę delikatnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu koszyczek studzimy. Gdy stwardnie delikatnie zdejmujemy go z miski.
Pozostałe ciasto zagniatamy. Formujemy wałeczek. Lekko go spłaszczamy i kroimy na trzy pasy. Końce pasków łączymy i zaplatamy warkocz. Warkocz zaokrąglamy (tak aby pasował nam do średnicy koszyczka) i układamy na blaszce. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy. Upieczony warkocz mocujemy do brzegu koszyczka. Można to zrobić za pomocą np. lukru plastycznego lub przymocować zwykłymi nićmi. Gotowy koszyczek dekorujemy według uznania.
Miskę żaroodporną odwracamy do góry dnem. Na wierzchu kładziemy wykrojone kółeczko. Następnie równomiernie nakładamy podłużne pasy. W miejscu gdzie mamy kółko lekko dociskamy. Następnie pasy ciasta owijamy wokół miski (raz cieńsze, raz grubsze).
Każde połączenie ciasta smarujemy białkiem, aby się zespoiło. Odstające części ciasta odcinamy. Miskę delikatnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu koszyczek studzimy. Gdy stwardnie delikatnie zdejmujemy go z miski.
Pozostałe ciasto zagniatamy. Formujemy wałeczek. Lekko go spłaszczamy i kroimy na trzy pasy. Końce pasków łączymy i zaplatamy warkocz. Warkocz zaokrąglamy (tak aby pasował nam do średnicy koszyczka) i układamy na blaszce. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy. Upieczony warkocz mocujemy do brzegu koszyczka. Można to zrobić za pomocą np. lukru plastycznego lub przymocować zwykłymi nićmi. Gotowy koszyczek dekorujemy według uznania.
marietta
iziona
Polpal
Katarzyna J.
Koszyczek na zdjęciu nr4 to ten sam koszyczek, tylko odwrócony do góry dnem na misce.