Sposób przygotowania:
Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny
Paprykę opłukać i pokroić , cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła dodać paprykę i cebulę smażyć aby cebula lekko się zrumieniła po tym czasie dodać groszek zalać ok 1/2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu aby groszek zmiękł i płyn odparował. Zimniaki obrać opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, smażyć na oleju wraz z przyprawą do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą usmażone przecedzić je tak by miały jak najmniej oleju dodać je do groszku, całość wymieszać można doprawić do smaku solą. Pokrojoną w grube plastry mortadelę oprószyć papryką i smażyć z obu stron. Z miejsca wgłębień po smażeniu mortadeli nakładać farsz z warzyw. Można dołożyć po listku świeżej bazylii.