paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i pyszne koszyczki ze smażonej mortadeli z podane warzywnym kolorowym farszem.

Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny

 

  • mortadela,
  • 1/2 szklanki zielony groszek mrożony,
  • 1 sztuka papryka czerwona,
  • 1-2 sztuki zimniaka,
  • 1 sztuka czerwona cebula,
  • przyprawa do zimniaków,
  • sól do smaku,
  • czerwona papryka słodka

Sposób przygotowania:

Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny
Paprykę opłukać i pokroić , cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła dodać paprykę i cebulę smażyć aby cebula lekko się zrumieniła po tym czasie dodać groszek zalać ok 1/2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu aby groszek zmiękł i płyn odparował. Zimniaki obrać opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, smażyć na oleju wraz z przyprawą do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą usmażone przecedzić je tak by miały jak najmniej oleju dodać je do groszku, całość wymieszać można doprawić do smaku solą. Pokrojoną w grube plastry mortadelę oprószyć papryką i smażyć z obu stron. Z miejsca wgłębień po smażeniu mortadeli nakładać farsz z warzyw. Można dołożyć po listku świeżej bazylii.
Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny
Paprykę opłukać i pokroić , cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła dodać paprykę i cebulę smażyć aby cebula lekko się zrumieniła po tym czasie dodać groszek zalać ok 1/2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu aby groszek zmiękł i płyn odparował.
Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny
Zimniaki obrać opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, smażyć na oleju wraz z przyprawą do ziemniaków.
Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny
Gdy ziemniaki będą usmażone przecedzić je tak by miały jak najmniej oleju dodać je do groszku, całość wymieszać można doprawić do smaku solą.
Koszyczki z mortadeli z farszem warzywny
Pokrojoną w grube plastry mortadelę oprószyć papryką i smażyć z obu stron. Z miejsca wgłębień po smażeniu mortadeli nakładać farsz z warzyw

Tagi:

przyprawy